Türkiye’nin en inovatif 4 projesine TET’ten ödül

1460106244_d__lT__reni_800x536

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) bu yıl 5.’sini düzenlediği Proje Baharı etkinlikleri 6 Nisan’da Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleşti. Özgünlüğü, sağlayacağı fayda, projenin içerdiği inovasyon ve uygulanabilirlik gibi kriterler dikkate alınarak değerlendirilen 115 farklı projeden 4 farklı kategoriden 12 proje ödül almaya hak kazandı.

Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine sektör olarak önemli bir pay ile katkı sağlamayı hedefleyen Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) 2012 yılında başlattığı TET Ar-Ge Proje Baharı’nın 5.’si bu yıl Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Elektrik, elektronik ve bilişim alanındaki toplam 501 proje arasından seçilen 115 projenin sergilendiği etkinlikte projeler içerdiği inovasyon ve uygulanabilirlik gibi kriterler dikkate alınarak aralarında akademi dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra sanayiciler ve iş dünyasından oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonrasında 4 farklı kategorideki ödüle lâyık görülen pojeler seçildi.

Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları, Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar ve Diğer Elektrik Elektronik Uygulamaları olmak üzere 4 farklı kategorinin 1.’lerine 20 bin TL, 2.’cilerine 10 bin TL ve 3.’cülerine de 7 bin 500 TL verildi.

Üniversite ve kuluçka merkezlerinden büyük destek
TET Ar-Ge Proje Baharı bu yıl ilk kez kuluçka merkezleri ve üniversitelerden de büyük destek almaya başladı. Ortak bir bilgi ve paylaşım platformu yaratma açısından TET Ar-Ge Proje Baharı’nı özel bir konuma taşıyan kurum ve kuruluşlar da proje yarışmasına katılan proje sahiplerine ödül verdiler. Selçuk Üniversitesi Kuluçka Özel Ödülü’nü “Diz Ekleminde Sorun Olan Hastalar İçin Yürüme Asistanı” adlı projesi ile Mehmet Kum kazanırken İTÜ Çekirdek Kuluçka Özel Ödülü’nü “Geleceğinizi Aydınlatan Teknoloji ‘OLED” adlı projesiyle Murat Şahin aldı. Ayrıca yine İTÜ Çekirdek Kuluçka Özel Ödülü’nü almaya hak kazanan proje ve proje sahipleri “Esnek, Hızlı Şarj Edilebilir Pil” adlı projesi ile Alican Emre Köksal, “Aletrik – Enerji Verimlilik Cihazı” adlı projesi ile Ömür Eşelioğlu, “Cleva Mobil Uygulama Geliştirme Platformu” adlı projesi ile Mustafa Özlü oldu. Sabancı Üniversitesi tarafından verilen Inovent Kuluçka Özel Ödülü’nü ise “Fotovoltaik Esaslı İpliklerle Üretilen Kumaştan Elektrik Üretimi” adlı projesi ile Çağa Bizimcan ve Fikret Bizimcan, “Ağır Metaller (CD, PB); Hafif İşçiler (lumbricus terrestris örneği)” adlı projesi ile Ferhat Babacan ve Furkan Ali Yalçın aldı.

Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları Ödülü:
Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü
Mahmut Durgun tarafından hazırlanan “Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü”, popülaritesiyle bilimin ve endüstrinin gözdesi olan nesnelerin interneti trendini görünür ışıkla iletişim metodunu birleştiriyor. Çeşitli cihazlar tasarlamanın ve üretmenin peşinde olan teknoloji devleri, akademik dünya ve girişimciler nedeniyle her geçen gün yeni bir ürüne denk geliniyor. Bu trendlerin büyük bir hızla ürettiği ürünleri ve çözümleri görüldüğü günümüzde, Mahmut Durgun bu iki teknolojinin bir arada yer almasını sağlayacak Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü oluşturulmasını amaçlıyor.

Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar Ödülü:
Elektroeğirme yöntemi ile yeni nesil nano malzemeler kullanılarak lityum iyon pil üretimi
Alper Bayram’ın projesi, günümüzde elektrik enerjisinin depolanması için geliştirilmiş bataryalardan lityum-iyon pillerin, diğer pillere kıyasla yüksek kapasite ve enerji yoğunluklarıyla geniş kullanım alanına sahip olmasından yola çıkıyor. Yapılan son çalışmalar, lityum-iyon pillerin kapasitelerinin optimizasyonu için nanomalzemelerin kullanılabilmesi üzerine yoğunlaşıyor. Alper Bayram’ın projesi, elektroeğirme yöntemi ile üretilen yeni nesil metal-oksit kompozit nanoliflerin, lityum-iyon pillerin katotlarında kullanılabilirliğini araştırmayı amaçlıyor.

Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları Ödülü:
Esnek, hızlı şarj edilebilir pil
Alican Emre Köksal’ın hazırladığı projede lityum pillerle aynı enerji yoğunluğuna sahip, hızlı şarj edilebilir ve esneyebilen düşük maliyetli pil anlatılıyor ve elektronik uygulamalar için yeni bir çözüm sunuyor.

Diğer Elektrik, Elektronik Uygulamaları Ödülü:
Gıda güvenliği için taşınabilir, biyosensör tabanlı mikotoksin test cihazı: MiSens
Projesinde tahıllardaki mikotoksinlerin hızlı ve güvenilir olarak kantitatif tespiti için elektrokimyasal metodla çalışan taşınabilir analiz cihazının geliştirilmesini amaçlayan Yıldız Uludağ, proje kapsamında Aflatoksin ve Deoksinivalenol mikotoksinlerini tespit edebilecek MiSens cihazı geliştirdi. MiSens cihazı, laboratuvar ve deneyimli personel gerekmeksizin hızlı, duyarlı ve seçici mikotoksin tanısı yapabilmekte ve kullanım kolaylığı, hızlılık ve maliyet açısından mevcut teknolojilerden üstün.


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=5699

Yazan - Nis 21 2016. Kategori Haberler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı