Türkiye’de İlk Defa Bir Fuarda Dişli İşleme Atölyesi Kuruldu

Türkiye’de İlk Defa Bir Fuarda Dişli İşleme Atölyesi Kuruldu

Maktek Fuarında standlarını ziyaret ettiğimiz PMS Makina’nın kurucusu Volkan ÇAKMAKÇI ile bir röportaj gerçekleştirdik.

PMS Makina olarak fuarda sergilediğiniz makinelerden ve fuar katılımcılarının ilgisinden bahsedebilir misiniz?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Türkiye’de ilk defa bir fuarda, temelde gereken bütün makineleriyle beraber bir dişli işleme atölyesi kuruldu. Standımıza gelen müşterilerimiz ve fuar katılımcıları makinelerimize çok büyük bir ilgiyle yaklaştılar. Çünkü burada gördükleri makineler, direk devreye alınmasıyla beraber burası dişli imalat atölyesi olmuştu. Ziyaretçilere, dişli kesme, ölçme, çapak alma, dişli yataklarının superfinish yapılması süreçlerini tek tek görme imkânı sunuldu. Bütün makineler bir arada çalışır vaziyette, Türkiye’de ilk defa görüldü. Bu sene açısından en çarpıcı olaydır.

Onun dışında Türkiye’de çalışmaya yeni başladığımız ve halihazırda çalıştığımız Alman firmalarının deneyimli Alman mühendisleri buradaydı. O mühendisler aracılığıyla Türkiye’deki imalat sanayine know-how aktarma fırsatı bulabildik. Müşterilerimiz bize sorunlarıyla geldiler, çözümleriyle gittiler. Dolayısıyla ikinci yaptığımız güzel bir iş de bu oldu.

Biz PMS olarak kurulduğumuzdan beri, hep Alman özel makinelerinin ve dünyadaki bazı özel makinelerinin Türkiye’de çözüm sağlamasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu makinelerle Türkiye’de bugüne kadar birçok çözüm ürettik. Biz müşterilerimizle müşteri ilişkisinden çok, verdiğimiz hizmet ve itimattan ötürü arkadaşlık ilişkisi kurabildik. Gelecekte de yine bizimle çalışmak, özel makinelerini bizim aracılığımızla Türkiye pazarına tanıtmak isteyen şu an ismini vermek istemediğim birçok Alman firması var. Bunları pek yakında piyasaya aktaracağız.

Burada makinelerimiz çalışırken en çok şuna sevindim. Bugün bize özellikle Adana’dan, Konya’dan, Antalya’dan, Antep’ten genelde yurtdışı fuarlarına katılmayan firma yetkilileri geldiler. İlk defa bir azdırma makinesini çalışırken, ilk defa bir dişli ölçme çalışırken, ilk defa bir superfinish, ilk defa modern anlamda bir çapak alma makinesini çalışırken gördüler. Bu benim için ayrıca bir övünç kaynağıydı. Yani sırf İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de çalışıp, yurtdışına gidip gelenler değil, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çalışıp hiç yurtdışına çıkmamış insanlara böylesi makineleri, böyle bir fuarda tanıtmaktan, Türk sanayisine bir vizyon açılmasına yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum. İnşallah önümüzdeki fuarlarda daha çok müşterilerimize, daha fazla insana ulaşabiliriz ve daha çok faydamız dokunur.

Dişli üretimi konusunda Türkiye’nin nerede olduğunu düşünüyorsunuz ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünyada biliyorsunuz, makine konusunda bir fuar düzenlendiğinde ilk gösterilen şey dişli olur. Dişli demek makine demektir, makine demek dişli demektir. Bunun dışında bir sürü özel parçalar var ama dişlisiz bir gelecek olmaz.

Size bir bilgi olarak söyleyeyim; Türkiye, kalitesi ve butik üretim becerisiyle dünyanın bir numaralı hafif ticari araç üreticisi oldu. Bunun nedeni nedir biliyor musunuz? Çünkü Türkiye kendini çok çeşitli koşullara adapte edebilen bir özelliği sahiptir. Özellikle çok varyasyonlu, adetleri yüksek olmayan ama aynı tipte çok varyasyon isteyen butik üretimlerde çok başarılıyız.

Konfeksiyonda bile bu böyledir. Yüksek montanlı üretimler konfeksiyonda Çin’e gider ama düşük montanlı yüksek kalite ve daha hızlı teslimat isteyen işler Avrupa’da Türkiye’ye gelir. Bu bağlamda bakarsak Türkiye’nin makine, makine aksam ve yedek parça geleceği çok iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü artık Avrupa müşterileri çabuk teslimat, yüksek kaliteyi nispeten düşük adetlerde istiyorlar ve modeller çok hızlı değişiyor. Bunlara adapte olabilecek bu esnekliğe sahip ülkelerle çalışma istiyorlar. Özellikle bu spesifik hedefte Türkiye’nin geleceğinin çok parlak olduğuna inanıyorum.

Özellikle çok özel dişli üretiminde sizin sunduğunuz makinelerin öne çıkan özellikleri nelerdir?

Samimi konuşmak gerekirse bu şuna benziyor. İstanbul’dan Ankara’ya her türlü arabayla gidebilirsiniz. Arabaların cinsleri çok önemli değil ama arabalarının bakımlı olması gerekir, lastiğinin patlamaması gerekir, sizi yolda bırakmaması lazım, rahatınız için kliması olması lazım vs. İstanbul’dan Ankara’ya güvenli, emin ve konforlu gitmek var, bir de yolda kalır mıyım, tekerleğim patlar mı, yolda kalır mıyım diye endişelerle gitmek var. Herkes A’dan B’ye götürdüğünü iddia edebilir. Ama önemli olan A’dan B’ye gerçekten doğru zamanda, doğru şekilde ve güvenli bir şekilde gitmektir. İnsanların şunu bilmesi lazım, önemli olan burada geleceğinin görülebilir olmasıdır. Bunun olabilmesi için güvendiğiniz kişilerle, güvendiğiniz makinelerle, güvendiğiniz bir şekilde çalışırsınız. İçiniz daha olur, ileri daha rahat görürsünüz, daha rahat ileri gidersiniz.

Önemli olan sizin geleceği nasıl kurduğunuz, tasarladığınızdır. Ben hep şunu istedim. Müşterilerimiz bizden bir şey aldıkları zaman önümüzdeki 10, 20, 30 yıl boyunca onlarla dost kalabilmeyi isterim. Anlık bir iş ilişkisi istemiyorum. Açıkça söylemem gerekirse, satışını yaptığımız Alman makinelerinin bizim için dezavantajı şu: maalesef çok servis gerektirmiyorlar. Makineleri sattıktan sonra imalatçı firmalar servisten ötürü para kazanamıyorlar. Bizim dezavantajımıza olan müşterilerimizin avantajı oluyor.

Buna rağmen, gelecekte müşteri taleplerine göre bir servis ağı kurulmaya başlandı. Bunu da yakında duyuracağız.

 

PMS hakkında:

PMS Makina, yüksek kalite ve teknoloji istenen parçalar ve özellikle dişli imalatı için dünyada ve Türkiye’de en çok tercih edilen özel makineleri tedarik etmektedir. Yıllardır Liebherr, Klingelberg, Rausch, Thielenhaus Technologies, Eldec, Samag Group, Schiess, Rasoma gibi sektörlerinin öncü firmalarıyla çalışmaktadır. Maktek fuarında sergiledikleri Türkiye’de bir fuara getirilmiş en büyük dişli azdırma makinesi Liebherr LC 380, ölçme makinesi Klingelnberg P40, Thielenhaus mikrofiniş makinesi ve Rausch çapak alma makinası büyük ilgi ve beğeni ile karşılandı.

Liebherr, CNC dişli azdırma, planyalama  ve profil taşlama makineleri dizayn ve üretiminde bir dünya lideri ve normu olarak tanınır. Liebherr bu ürün yelpazesini, yine kendine ait otomasyon, işleme, yükleme ve transfer sistemleri bölümü ile tamamlamaktadır. Kendi dizaynı olan, otomasyon ve makine yükleme/transfer sistemlerini sunabilen Liebherr, dünya çapında dişli ve bileşenleri üreticilerine tek kaynaktan tedarikçi olarak hizmet verebilme konumundadır. Liebherr 20 yıldan uzun bir süredir dişli taşlama makineleri üretmektedir. Generating/profil taşlama makinelerinin en son modelleri, kalite, verimlilik ve güvenilirlik bakımından, sanayi üretiminin en zor taleplerini kolaylıkla karşılayabilecek düzeydedir. Dişli Şekillendirme makineleri, azdırma ve taşlama makinelerinde kullanılan ortak bileşen grupları ile, kendini kanıtlanmış Liebherr modüler platform sistemi kullanarak, optimum universal kullanım için tasarlanmıştır. Boşluksuz masa sürücülerinin, dişli ve doğrudan sürücüleri dahil, eklenmesi ile Liebherr makineleri, en yüksek dişli kalitesini yakalayıp, her türlü sürat ve hassasiyet gereksinimlerini karşılayarak, geleceğin sürücü konseptini bugünden sunmaktadır.

Klingelnberg ürün yelpazesi; spiral konik dişli kesme makineleri, spiral konik dişli taşlama makineleri; sonsuz vida ve diş taşlama makineleri, dişli ölçme ve kontrol makineleri ve müşteri talaplerine göre tasarlanan konik spiral ve hipoid dişli imalatından oluşmaktadır. Klingelnberg’in P-Serisi dişli kontrol ve ölçüm makineleri, büyük otomotiv ve havacılık üretim tesislerinin yanı sıra diğer sektörlerde birçok tesislerde de, teknoloji ve kalitede dünya lideri olarak tanınmıştır.

Thielenhaus, mikrofiniş, süperfiniş makineleri ve bunların yanında, geometrik form ve yüzey pürüzlülüğü iyileştirilmesi için çift diskli taşlamalar alanında pazar lideri konumundadır. Thielenhaus uzmanın olduğu bu proses süperfiniş, kısa stroklu honlama, ince taşlama, parlatma ve lepleme olarak da bilinir. Thielenhaus Microfinish, patentli MİKRO-FİNİŞ yöntemi temel bir kalite standardıdır. MİKRO-FİNİŞ benzersiz bir mikrohonlama sürecine dayanmaktadır. Rekabetin yüksek olduğu piyasa ihtiyaçlarını karşılamak için, Thielenhaus geliştirdiği bu prosesi, potansiyel uygulama alanlarının çoğunluğuna uygun olan standart modüller kullanılarak, dört temel platformdaki makinelerinde sunuyor.

SCHIESS GmbH, 150 yıldan beri büyük boy takım tezgahları üretimde gelişmiş, yenilikçi üretim mühendisliği alanında bir lider olmuştur. SCHIESS dünyaca ünlü Alman üretim kalitesini, kendi ürettiği makina sistemlerinde de geleneksel bir şekilde sürdürmektedir. SCHIESS modüler torna makineleri veya portal gantri/table tipi makineleri 16metre çapa, 8metre yüksekliğe kadar parçaları işleyebilir. Frezeleme maksimum kapasitesi 100 kW güce sahip olup, tabla 400 kW dönme gücüne ve 450 ton yük kapasitesine sahiptir. SCHIESS yatay masa tipi ve zemin tipi delik işleme makinelerinin kapasitesi ise 100 kW işleme gücü olup 10 metre yüksekliğe kadar ve istenilen boyda iş parçalarının beş taraflı işlenmesine olanak verir. SCHIESS döner tabla 220 tonun üzerinde bir yük kapasiteye sahiptir.

SAMAG Saalfelder Werkzeugmaschinen GmbH dünyanın önde gelen çok milli işleme merkezleri üreticilerinden biridir. SAMAG sadece makina satmaz. Müşterilerin proseslerine yenilikçi teknolojik çözümler katarak sürekli rekabet gücünü en yüksek düzeyde tutar. SAMAG’ın bunu garanti edebilmesindeki en önemli sebep, kendi makinelerini kendi seri parça üretimi için kullanması ve bu sayede makinelerinin sürekli optimizasyonunu, testini yapabiliyor olmasıdır. SAMAG hem müşterilerini bu eşsiz market avantajını sunarken hem de şirket içinde güçlü bir sinerji yaratabilmektedir. SAMAG işlenmiş metal parçaların üretimi için müşterilerine özel çözümler sunmaktadır. Bu tasarımlar ve geniş bir uygulama yelpazesinde seri üretim için; 2-4 mili yatay işleme merkezleri, özel amaçlı makineler, çok milli derin delik delme makineleri ve derin delik delme-freze merkezleri üretmektedir. SAMAG metal ve işleme sürecinin türü ne olursa olsun, müşterilerinin her türlü bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için makine tedarik edebilir.

Rasoma ürettiği değişik çalışma boyutları için CNC kontrollü dikey tornalar serisiyle müşteri çevrelerinde iyi bilinen bir marka haline geldi, otomotiv ve otomotiv yan sanayi içinde hak ettiği konumu kazandı. Rasoma’nın geliştirdiği en yeni makineler, şaft tipi parçaları endwork edebilen bileşenleri CNC kontrollü işleme merkezleridir. Rasoma aynı zamanda, işleme merkezleri, iş parçası taşıma ve depolama sistemlerinin yanı sıra özel amaçlı makinelerin birbirleriyle sorunsuz birleştirilebilmesi için özel çözümler tasarlanmış ve üretilmiştir.

ELDEC indüktif ısıtma teknolojileri geliştirmek, üretmek ve dağıtmak konularında dünya çapında faaliyet gösteren bir firmadır. ELDEC son derece verimli ve basit, denenmiş ve test esasına dayalı olan bir yöntemi endüstriyel boyuta taşımıştır: İletken cisimler içlerinden bir alternatif manyetik alan geçirildiğinde girdap akımı kayıpları oluşturur ve kendilerini alternatif manyetik alan sayesinde ısıtırlar. İndüksiyon sayesinde parça üzerinde oluşturulan çok yüksek ama kontrol edilebilir ısı sertleştirme, tavlama ve shrinkjoining, temperleme ve lehimleme, kaplama ve sıyırma için kullanılabilir. ELDEC bütün çalışmasını müşterilerinin amaçları ve özel işleri doğrultusunda yapar. Yakın bir iş çalışması ile bütün ihtiyaçların karşılanması sağlanır.

Rausch 80 yıllık tecrübesi ve dünyanın birçok yerinde çalışan binlerce makinesi ile broşlama ve çapak almadaki Alman standardını oluşturmuştur. Gratomat ile dünya çapında tanınmışlardır.

Bu haberin PDF formatını okumak için tıklayın>>

 


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=3442

Yazan - Ara 4 2012. Kategori Dişli, Fuar, Röportaj. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı