SQM Motor kullanan her ülkeye bir enerji santralı da Türk’lerden hediye…

Elektriksel tahrik edilen sistemler, endüstrinin ve üretim yapan tesislerin elektrik ihtiyacının % 70’ni kullanmaktadır.    Bu  enerjinin de  %90’nını elektrik motorları  tüketmektedir.  Türkiye’nin 2010 yılı verilerine göre yıllık elektrik tüketiminin 209.389 GWh olduğunu düşünürsek, elektrik  motorlarında
%20  enerji tasarrufu yapıldığında  3.140 MW’lık  bir elektrik santralı  açığa  çıkar ve    ekonominin büyümesinde kullanılabilir.

Bu noktada önemli soru % 20 enerji tasarrufu mümkün müdür yoksa bir hayal mıdır?

Enerji kaynaklarının azaldığı ve çevre kirliliğinin arttığı bir ortamda, enerji tasarrufunu mümkün kılmak    için    gelişmiş    ülkeler    elektrik    motor standartı    IEC    60034-30’u  değiştirerek        daha yüksek  verimlilikte  olan  motorların  kullanımını zorunlu ve düşük verimli motorların imalatına da yasak getirmektedir.

Ülkemizde de verimli motorların eski motorlar yerine kullanımı, % 20 enerji tasarrufu sağlanması şartıyla teşvik edilmektedir.

Ancak enerjinin tasarruflu kullanılması motorlarla sınırlı değil. Motor devrini makine devrine getiren mekanik dişlilerde motorlara göre daha yüksek miktarda enerji kaybolabilir.

İşte bu noktada Türklerin geliştirdiği SQM motorların önemi ortaya çıkıyor. SQM Motorlar dişlisiz veya tek kademeli bir dişli ile düşük devirli ve bilinen motorlara göre çok daha yüksek mekanik güç üretirler. Almanlar tarafında icat edilmiş  olan bu motorlar henüz dünyanın hiçbir üniversitesinde okutulmayan farklı bir motor prensibi ile  çalışmaktadır. Tüm geliştirme ve seri üretime hazırlama çalışmaları Türkiye’de Türk mühendislerince yapılmıştır. Dünya standartlarının çok üstünde bir verimliliğe sahiptir.

Türkiye’de beş yılı aşan bir zamandır farklı uygulamalarda kullanılmaktadır. Her geçen gün farklı uygulamalarda başarı haberleri geliyor. Genelde % 20-30 enerji tasarrufu mümkün olmaktadır. Ancak bir uygulamada % 67 ve bir diğerinde % 74 enerji tasarrufu ölçülmüştür.

Ayrıca SQM motoru, pahalı motorlarda bulunan aynı üstün özellikleri sayesinde fabrikalarda yaşanan bir çok sorunlu tahrik problemini çözdü.

Evimizdeki asansörden, endüstrinin düşük devirli her makinesinde kullanılabilen bu motorlar, konfor ve enerji tasarrufunu aynı anda sunar.

Sadece Türkiye’de üretilecek olan SQM motorların Almanya, İtalya ve İran’a ihracatı başlamıştır. Projemiz Tübitak tarafından da desteklenmektedir.

LiProKa*    motor prensibi ile çalışan rüzgar ve sudan elektrik üreten jeneratör ile elektrikli araba motorunu da başarılı bir şekilde ortaya çıkaracağımıza inandığımız için, Ar-Ge çalışmalarına yakında başlanacaktır.

*   LiProKa,  Almanya’da Dr. Jürgen Lindner ve Elek. Müh. Michael Prokopp tarafından icat edilen ve Türkiye’de Kayakıran Ailesinin yoğun gayret, azim ve yatırımı ile hayata geçirdiği, bilinen motor fiziğinin dışında çalışan, düşük devirlerde yüksek tork vermek üzere tasarlanan motor fiziğine verilen isimdir.


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=1112

Yazan - Kas 22 2011. Kategori Haberler, Motor. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı