Senkron Tork Motorları ile Ağır Sanayi Çözümleri

Nuri Kurtbay

Rulo Saç Açma Makinası

Eletrikli Cam Takma Platformu

Seramik Sır Karıştırıcısı

Senkron Tork Motorları ile Ağır Sanayi Makineleri ve Enerji verimliliği Yüksek Çözüm Uygulamaları

Ağır Sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek torklar ve güçler ile ilgili çözümleri Senkron Tork Motorları ile çok daha hızlı, verimli ve kalıcı olarak çözmek mümkündür.

Senkron motorlar dendiği zaman en basit ifadesi ile yükteki değişme karşısında rotorunda bir kayma yaşamayan ve hep istenilen hızda dönebilen motorları anlıyoruz. Bu özellikleri ile makinelerde ihtiyaç duyulan çok değişik talepleri karşılayabilmektedirler. Servo motorlar bilinen en klasik senkron motorlar olsa da EMF firmasının ürünü olan Senkron Tork Motorları hem servo olarak, hem de asenkron motor sürücüleri ile senkron olarak çalışabilen çok yönlü Senkron Tork Motorlarıdır. Bu motorlar çok kutuplu motorlar olup, birkaç devir dakika ile birkaç yüz devir dakika aralığındaki tüm hızlarda nominal torkunu verebilmekte ve tüm motorların aksine soğutmaya ve redüktöre ihtiyaç duymadan çalışabilmektedirler. Düşük devirlerde dahi redüktör çıkışında elde edilen torkları verebilen EMF Tork motorların kare gövdelerine SQM adı verilmiştir. LiProKa adı verilen bu yeni çalışma prensibi, patent ile korunmuş olup Türkiye’de yerleşik EMF Motor San ve Tic A.Ş. dışında başka üreticisi yoktur. Bu nedenle üretimin yarıdan fazlası ihraç edilmektedir. Diğer hiçbir tork motorunun çalışma prensibine benzemeyen bu motorlar %95’leri aşan verimliliğe sahip olup lider durumdadır. Redüktör kullanılmayan uygulamalarda bu verim redüktör çıkışındaki verimlerle kıyaslanmakta ve arada uygulamaya bağlı olarak %25 ila %70 gibi enerji tasarruflarından bahsedilebilmektedir. Bu motorların redüktörler ile beraber düşük hızlarda kullanılması da (hibrid çözüm) ayrıca avantajlar sağlamaktadır.

senkron_tork_motorlari

Gerek makinelerde gerekse konveyörlerde sürekli olarak aynı hızda dönen sistemler olduğu kadar, proses gereği sürekli olarak duruş ve kalkış yapan, konum kontrollü olarak çalışan sistemler de mevcuttur. Burada klasik motor redüktör sistemlerinde birçok farklı sorun ortaya çıkmakta ve redüktör ömürleri darbeli çalışma nedeni ile kısalmakta, arızalarda ve bakım ihtiyacında artış yaşanmaktadır. Bütün bunlar 1500 devirlik standart motor hızlarının 50 ila 100 devir dakika vb. gibi çok düşük hızlara indirilirken yaşanan dişli ve rulman aşınmaları, ısınmalar, titreşim, gürültü vb sorunlar yaşanmasından kaynaklanmaktadır. SQM motorlar istenen düşük devirlerin tümünde redüktöre, soğutmaya ve frene ihtiyaç duymadan yıllarca görev yapabilmektedir. Bu nedenlerle rakipsiz bir işletme maliyetine sahiptir.

2012 yılında yapılan I. Makine ve Aksamları Ar-Ge Proje Pazarı Yarışmasında Sanayici Kategorisinde Birincilik ödülüne “Kare Gövde Senkron Tork Motoru” Projesi ile layık görülmüştür.
Bu motorlar ile yapılan çok farklı uygulamalardan sadece birkaçını örnek vaka olarak sizlerle paylaşmak istedik.

 

Rulo Saç Açma Makinası

Rulo Saç Açma Makinası

Sıcak haddehanede üretilerek rulo haline getirilen saçlar belli aralıklarla teste tabi tutularak kalite kontrolden geçirilmek ve olası bir imalat probleminde önlem alınmak zorundadır.
Bu amaç ile rulo saçların bir makina da açılması ve daha sonra da geri sarılması gerekmektedir.
Bu makinanın tahrikinde kullanılmak üzere 2000 Nm tork üreten SQM200-400 gövdeli servo tork motorumuz seçilmiştir.Hiçbir redüksiyona gerek duymaksızın 0 ila 40 d/d arasındaki hızlarda başarıyla kullanılmıştır.Test sürecinin hızlanması, elektrik tüketiminin azalması, esnek hız ayarı yapılabilmesi ve arızaların ortadan kalkması avantajlarından bazılarıdır.

 

Plastik İp Ektruderi :

Plastik ambalaj halatı imalatında 5.000 Nm tork ile dönen SQM motora ekstruder vidası direk bağlanır. Vida yumuşak ve stabil hızla döner. Kalıptan çıkan levha önce soğutma havuzundan geçirilir, dilinerek SQM çekici motor vasıtasıyla fırına götürülür. Fırında ısıtılan malzemeyi istenilen kalınlığa getirmek için yüksek hızda ve sabit bir oranda hızlandırılır. Bir sonraki istasyonda “fibrilize” işleminden geçirilir.

Levha 14 parçaya dilindiği için 7’si makinenin solunda ve 7’si makinenin sağında bulunan 14 adet traversli sarıcı motorlarının eş zamanlı akım bilgileri ölçülerek, yük hücresi ve balerin kullanmadan çap hesabı yapılır, istenilen gerginlikte ve hat hızına uygun devirde dönmesi sağlanır. Travers de makaraya paralel her iki yöne dönerek ipin makaraya düzgün bir şekilde sarılmasını sağlar.

Direk bağlanan 5.000 Nm gücündeki ekstruder motoru, çekici, 14 adet sarıcı ve 14 adet travers motoru ile makine istenilen hassasiyetle çalışırken yüksek verimliliği ile yüksek enerji tasarrufu sağlanmıştır. Tüm motorlar EMF marka yerli üründür. Otomasyon Elsim Elektroteknik Sistemler firması tarafından gerçekleştirilmiştir.
Ektruder :

Plastik sektöründe boru, profil ve levha imalatı için üretilen ekstruderlerde hem plastiği mükemmel işlemek ( vida, kovan geometrisi, vs ), hem plastifikasyon tekniğine hakim olmak ( malzeme seçimi, harmanlanması, vs ), hem de ısıyı hassas ve doğru ayarlamak ve de elektrik enerjisini verimli kullanmak gerekmektedir.

Vidanın direk SQM motora takılması ile yapılan uygulamalarda yumuşak ve stabil hız profiline erişildi. Aynı zamanda mükemmel verimliliği ( ≥ % 96 ) sayesinde % 30’a varan enerji tasarrufu ölçülmüştür. Ayrıca SQM sadece tabii gövde soğutmasıyla çalışmaktadır.

Eletrikli Cam Takma Platformu

Eletrikli Cam Takma Platformu

Eletrikli Cam Takma Platformu

Bir otobüs üreticisi firma ön camının montajı için akü ile çalışan bir araç kaldırma platformuna ve yürütme motorlarına ihtiyaç duymuştu. Çift vidalı mile tahrik veren SQM100-240 servo tork motorumuz ve iki tekerleğe tahrik veren SQM80-100 servo tork motorumuz ile araç başarı ile çalıştırılmıştır. Kademesiz hız ayarı yapılabilen motorlarımız sayesinde, hızlı, hassas ve düşük elektrik tüketimiyle çalışılabilmektedir.Bakım gerektirmeyen ürünlerimiz çok uzun ömürlüdür.

Seramik Glazür Bandı :
Üretici firma, Glazür Seramik Konveyör bantlarında redüktörlü motorlar kullanmaktadır.

Redüktörlü sistemlerde periyodik yağlama işlemi aksatıldığında motorun zorlandığı veya redüktör arızalarından kaynaklanan motor yanma problemleri yaşandığı anlatıldı. Üretim hattındaki konveyörlerde redüktör kaldırılarak, yaşanan problemlerden kurtulmak istendi.

SQM71 Senkron Tork Motorlarımız konveyör bantlarında redüktörlü motor yerine doğrudan kayış kasnak sistemine bağlanmıştır.
İstenen her devirde kademesiz hız ayarlanması mümkün olduğundan farklı ürünlerin, aynı hatta üretilebilmesi için esnek bir yapı elde edilmiştir. Redüktörlerdeki periyodik bakım ihtiyacı, yağ sarfiyatı, gürültü, redüktör veriminden kaynaklanan enerji kaybı ve farklı devirde redüktörlerin yedeklenmesi gibi sorunlar ortadan kaldırılmıştır. Enerji tasarrufu ile kısa sürede amortisman sağlanmıştır.

Seramik Sır Karıştırıcısı

Seramik Sır Karıştırıcısı

Seramik Sır Karıştırıcısı
Üreticiler, karo seramik için gerekli olan sır karışımının, gerek hazırlanmasında, gerekse kullanım aşamasında, ürünün bozulmasını ve çökelmesini önlemek için sürekli olarak düşük hızda karıştırmak zorundadır. Bu işlem için her aşamada redüktörlü motorlar ve muhtelif kapasitede tanklar kullanılmaktadır.

Zaman zaman redüktörlerden sızan yağlar 500 kg, 1.500 kg veya 10.000 kg kapasiteli karıştırıcıların içine karışarak ürünün kullanılamaz hale gelmesine sebep olmaktadır. Daha önemlisi, sızıntının farkına varılmaması halinde binlerce metrekare fayans yüzey hatası nedeniyle atılmakta veya ikinci kaliteye ayrılmaktadır.

Firmamız 500 kg kapasiteli tanklar için STM100, 1.500 kg kapasiteli tanklar için STM112 gövde Senkron Tork Motoru kullanmış ve redüktörü ortadan kaldırmıştır.

Motorlarımızın her devirde maksimum döndürme kuvveti verebilmesi sayesinde, istenilen her devirde karıştırma hızı mümkün hale gelmiştir. En az 3 kat daha az enerji harcayarak görevini başarıyla yerine getirmiştir. Karıştırıcılardaki redüktör ihtiyacını ortadan kaldırarak yağ karışmasının sebep olduğu ürün bozulma riskini ve üretim ortamında yağ bulundurma riskini tamamen ortadan kaldırmış, kaliteyi garanti altına almıştır.

Nuri Kurtbay

Nuri Kurtbay

 

 

Hazırlayan:

Nuri Kurtbay    
Makina Müh. Endüstriyel Motor Satış Md.           
EMF Motor San. ve Tic. A.Ş.        
 
 
 
                                                                           

 


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=3704

Yazan - Şub 12 2013. Kategori Elektrik Motorları, Haberler, Makaleler, Redüktör, Senkron Tork Motorları, Ürünler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı