2023 Yılında, 10 Milyar Dolar İhracat

Halil Tamer Öztoygar

Türkiye’deki iş ve inşaat makinaları sektörünün yüzde 93’ünü çatısı altında buluşturan İMDER Başkan’ı Halil Tamer Öztoygar, inşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatın 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkacağını vurguladı.

İMDER’in ev sahipliğinde düzenlenen, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ve Fortune Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros’un katıldığı “Ulusaldan Küresele İş Makineleri Sektörü” panelinde konuşan Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tamer Öztoygar “İnşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatımızın, 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkarılması hedefine inancımız tam” dedi. İş makineleri sektöründe ihracatın artması için çalıştıklarını aktaran Öztoygar, uygun yatırım ortamı ve avantajları ışığında iş ve inşaat makineleri alanında doğrudan yabancı yatırımları ve ortaklıkları önemsediklerini dile getirdi. Öztoygar şunları kaydetti: “Yan unsurları ile birlikte iş ve inşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatımızın, 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkarılması hedefine inancımız tamdır. Bu çerçevede küresel önemi büyük olan bu sektörde uluslararası iş birliklerini geliştirmek amacıyla 2013 yılında 1. Uluslararası İş Makinaları Kongresi’ni başarı ile gerçekleştirdik. 2. kongreyi ise 20-21 Ekim 2016 tarihlerinde yine İstanbul’da gerçekleştirmek üzere yoğun çalışmalarımız devam ediyor”

Kalkınma için iş ve inşaat makinalarına ihtiyaç var

Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın moderasyonuyla düzenlenen “Ulusaldan Küresele İş Makineleri Sektörü” panelinin açılış konuşmasında iş makineleri sektörüne ilişkin değerlendirmeler yapan Öztoygar “Ülkelerin ekonomik ve sosyal alanda kalkınmasını sağlamak için güçlü bir iş ve inşaat makineleri sektörüne gereksinim var” dedi. İş ve inşaat makinaları sektörünün büyüklüğüne değinen Öztoygar “Gelişmişlik ve ekonomi düzeyi göstergeleri arasında yer alan iş ve inşaat makineleri ve ekipmanları sektörü pazar büyüklüğü bakımından ülkemiz, Çin ve Hindistan ardından en hızlı büyüyen pazar olarak Avrupa’da 4’üncü iken 2023 yılında birinci sıraya dünyada ise altıncı sıraya ulaşmamız beklenmektedir.” bilgisini verdi. Öztoygar, dinamik pazarın yanı sıra imalat sanayisinin de artan teknolojik düzeyi ve kalitesi ile dünyada etkinliğini artırdığına dikkati çekerek, “Ülkemizde üretilen ürün grupları iç pazarda hakim konumda iken dünyada da aranan ürünler haline gelmektedir. Bununla birlikte dünyaca ünlü birçok iş makinesi bünyesinde artık önemli oranda Türk malı bileşen kullanılmaktadır.” dedi. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, endüstri 4.0’a ve coğrafi avantajlara dikkat çekerken, Afrika pazarında mutlaka yer edinmenin önemini vurguladı. Fortune Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros ise , devletin teşvik sistemi ve eğitim konularına değindi. Eğitime önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Toros, devletin teşvik mekanizmasında ne istediğini bilmesi gerektiğini vurguladı.

“Türkiye’nin 2030’a kadar 1,3 trilyon liralık yatırım planı var”
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ise Türkiye’nin 2030’a kadar 1,3 trilyon liralık yatırım planı bulunduğunu belirterek, “Altyapı yatırımları için 100 milyar dolar öngörülüyor, enerji projeleri için 100 milyar dolar, ulaşım yatırımları için 350 milyar dolar, konut ve kentsel dönüşüm için 400 milyar dolar ve ticari, eğitim, kültür, sağlık yatırımları için 350 milyar dolar yatırım planlanıyor. Tüm bunların başarıyla yapılabilmesi için siyasi istikrar ve Türkiye’nin bölgesindeki iyileşmeler oldukça önemli.” diye konuştu.

Tamer Öztoygar güven tazeledi

Panelin ardından, İMDER 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı değerlendirmesi gerçekleştirildi. 8. Olağan Genel Kurulda, 2014 yılından beri başkanlık görevini başarı ile yürüten ve yeni dönem için de başkan seçilen Halil Tamer Öztoygar’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, Öztoygar, önümüzdeki 2 yıl boyunca tekrar sektörü temsil edecek olmaktan gurur duyacağını ifade etti. Üyeleri, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden ve sektör için önem arz eden firmalardan oluşan İMDER, yeni dönemde de sektöre dair sorunların çözümünde ortak bir platform oluşturma faaliyetlerini hız kesmeden sürdürme çalışmaları içerisinde. Sektörün temas ettiği tüm bakanlıklar, müsteşarlıklar ve ilgili genel müdürleri ile görüşmelerin gerçekleştirip, sektör açısından önemli konular ile ilgili özel çalışmalarla, üyelerine ve sektöre faydalı olmayı planladıklarını belirten ve gelecek dönem faaliyetlerine konuşmasında yer veren İMDER Başkanı Öztoygar

Buy Kamagra UK

, “Bizlere güvenerek, bu görevi tekrar layık görmenizden ötürü derneğimiz ve yönetim kurulu adına teşekkürlerimizi sunarız” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

 


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=5790

Yazan - May 31 2016. Kategori Haberler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı