Teknik makale – Ultrasonik temizleme

Ultrasonik temizleme yöntemiyle, birbirinden çok farklı branşlarda yüksek temizlik taleplerini etkin, çevre dostu ve tekrar edilebilir bir şekilde karşılayan sayısız uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Optimal ultrason uygulamaları için üniteler

Çok Geniş Bir Uygulama Alanını Kapsayan Etkin Bir Temizleme Yöntemi

Karmaşık iş parçalarının ve komple yapı gruplarının temizlenmesi söz konusu olduğunda ultrasonik temizleme vazgeçilmez bir yöntemdir. Temizliğe yönelik taleplerin artması ve temizlenen parçaların gittikçe daha duyarlı birimlerden oluşması, proseslerin daha hassas bir şekilde uyumlanması ihtiyacını doğurmuştur. Weber Ultrasonics’in yenilikçi ultrasonik jeneratörleri ve osilatörleriyle temizleme süreçleri, talepleri tam karşılayacak şekilde uyarlanabilmektedir. Böylece, parçacık ve film şeklindeki kirlerin hem etkin hem de koruyucu bir şekilde uzaklaştırılması sağlanmaktadır.
Ultrasonik temizleme yöntemiyle, tanımlanmış temizlik parametreleri güvenilir, hızlı ve materyal dostu bir şekilde karşılanmaktadır. Bunun için, temizlenecek kirin niteliği önemli değildir; talaş veya toz gibi parçacık şeklinde olabileceği gibi talaşlı imalat emülsiyonu/yağ artığı, ayırma bileşiği veya parmak izi gibi film şeklinde de olabilir. Ultrason, temizleyici etkisini bir sıvı banyonun içerisinde geliştirir, aynı zamanda kimyasal ihtiyacının genel anlamda azalmasını ve temizleme süreçlerinin hissedilir derecede kısalmasını sağlar. Bundan dolayı, ultrasonik temizleme başta otomotif ve otomotif yan sanayi, makina ve tesis imalatı, armatür ve sağlık tesisatı endüstrisi, optik, hassas mekanik işler, saat endüstrisi, galvanik, elektronik, mikroteknoloji, fotovoltaik, yarı iletken sanayi, koruyucu bakım ve bakım işleri olmak üzere pek çok branşta tercih edilen bir yöntemdir.
Ultrasonun etki şekli
Temizleme etkisi kavitasyon adı verilen fiziksel olaya dayanır. Bir ultrason jeneratörü tarafından belli frekanslarda elektrik sinyalleri oluşturulur ve bunlar çubuk şeklinde (prob) ya da yüzeyel bir osilatör tarafından ses dalgalarına dönüştürülerek sıvıya taşınır. Ses basıncı, alçak ve yüksek basınç değişimleri ile karakterizedir. Büyük yoğunluktan dolayı alçak basınç fazlarında mikroskobik boyutta boşluklar meydana gelir. Bu kabarcıklar bir sonraki yüksek basınç fazında içeri çökerler (içe patlama) ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip darbe dalgaları oluştururlar. Bunun sonucunda sıvının içerisinde, temizlenen parçaların üzerindeki parçacık ve film tabakası şeklindeki kirleri “bombardımana” tutan ve alıp götüren mikro akıntılar meydana gelir. Bu işlem yalnızca düz yüzeylerde değil, karmaşık geometrilere sahip iş parçalarında, taban deliklerinde, girintilerde, boşluklarda, yarıklarda ve strüktürlerde de etkilidir.

Makalenin devamını okumak için tıklayınız>>

Bu makaleyi PDF halinde bilgisayar veya cep telefonunuza indirmek için tıklayınız>>

Bu makele Redüktör Dergisi için  Weber Ultrasonics GmbH firması tarafından hazırlanmıştır.


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=2712

Yazan - Ağu 10 2012. Kategori Haberler, Makaleler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı