“Orta Doğu’nun Talihini İran ve Türkiye Değiştirebilir”

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu

Uluslararası alanda sürdürülen nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldı. BM Güvenlik Konseyi ve Almanya’nın da bulunduğu anlaşmada iki haftadır süren müzakereler sonuç verdi. İran’a uygulanan ambargolar silah ve füze dışında tümüyle kaldırıldı.
Ambargonun kaldırılmasının sadece İran’ın ekonomik açıdan gelişimi için önem taşımadığını, onlarca yıldan beri huzur arayan Ortadoğu coğrafyası için de çok önemli bir fırsat olduğunu bildiren Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “bölge için büyük önem taşıyan” bu gelişmeyi Türkiye’nin iyi okuması gerektiğinin altını çizdi.

“Türkiye rol model olabilir”

Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Kumbaroğlu, İran’ın uluslararası alanda yaşadığı bu gelişmenin Ortadoğu’nun makus talihini yıkabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye İran’ın mesajını iyi anlamalı, fırsatlar iyi değerlendirilirse yaptırımların kalkması ile Türkiye ve İran işbirliğinin önü açılır. Yeni döneme entegre olmaya çalışan İran açısından da Türkiye rol model olabilir. Ortadoğu’nun iki önemli gücü olarak öne çıkan iki ülkenin ekonomik birlikteliklerini güçlendirmesi, Türkiye ve İran’ın enerji başta olmak üzere inşaat, sanayi, tarım gibi çok sayıda sektörde uluslararası piyasaları da etkiler.”
‘’Ambargonun ardından İran’’
36 yıllık ambargonun ardından yeni döneme yönelik atılan adımlarda İran’ın dış yatırımını artıracağı, daha fazla petrol, doğalgaz satabileceğine de değinen Gürkan Kumbaroğlu, ‘’Petrol fiyatları düşüyor İran’ın petrol arz etmesi ile petrol fiyatları daha da fazla düşecek’’ dedi.
Kumbaroğlu’na göre, IŞİD tehdidi ile batılı ülkelerin İran’a bakışı da değişti. Ortadoğu’da siyasi, ekonomik ve stratejik öneme sahip İran, batılı şirketler için bir yatırım merkezi haline geldi. İran’ın dünyadan izole edilmesiyle yakın dönemde Rusya ile sıkıntı yaşayan Türkiye’nin İran ile enerji açısından işbirliğine gitmesi bekleniyor. Ortadoğu’nun büyük gücü olan İran’da yaptırımların kalkmasıyla dış politika dengesinin de sağlanacağı düşünülüyor.

‘’Türk-İran işbirliğinde Ortadoğu iklimi’’
Türkiye’de İran’ın bölgesel olarak güçlenmesi konusunda endişeler olduğuna da dikkati çeken Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkiler sürerken mezhepsel açıdan Irak, Suriye, Yemen ve Bahreyn’deki çatışmaların da azalacağına inanıyorum. Antalya’da 22-23 Ocak tarihleri arasında düzenleyeceğimiz ‘Ambargo Sonrası İran’ konferansında da bundan sonra sürecin nasıl gelişeceği, bankacılık sisteminden, izole kalan onlarca yılın giderilmesi, Türkiye’nin elde edeceği kazanımlar, bölgedeki barışa katkısı tüm detayları ile ele alınacak. İran, İslam dünyasının en önemli parçalarından biri ve yüzlerce yıllık köklü bir geçmişi var. Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmak onlar için de büyük bir kazancı beraberinde getirecek.”


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=5169

Yazan - Oca 19 2016. Kategori Haberler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı