Neden Hidrojen Enerjisiyle Çalışan Arabalar Yapılmaktadır?

Dünyamızın en büyük tehditlerinden olan küresel ısınma,fosil yakıt ve rezervlerinin hızlıca tükenmesi,bunlara paralel olarak durmak bilmeyen akaryakıt zamları biz mühendis ve mühendis adaylarını,alternatif yakıtları araştırmaya yöneltmiştir. Yaptığımız araştırmalar ise yenilenebilme özelliğine sahip, temiz aynı zamanda doğada bol miktarda bulunan alternatif enerji kaynaklarının kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlamıştır.


Otomobillerde benzin yerine Hidrojen gazının kullanılması fikri ise 1970’li yıllarda dünyaca ünlü bir Türk bilim adamımız tarafından ortaya atılmıştır. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi’ni (ICHET) kuran Prof. Dr. Nejat VEZİROĞLU, o yıllarda yaşanan “petrol krizi” sonrası Hidrojen enerjisinin kullanımını öne sürmüş ve bunu bir dava bilerek yıllarca mücadele vermiştir. Hidrojen enerjisi denilince akla ilk gelen isim olan Dr. Veziroğlu, bu kaynağın başta otomobiller olmak üzere gemiler, uçaklar, uzay gemileri, keşif balonları, trenler ve otobüsler gibi taşıtlarda da kullanılabileceği konusunda araştırmalar yapmış ve bu konuda birçok makale yayınlamıştır

Peki Hidrojenden Enerji Nasıl Elde Edilir?

Hidrojenden enerji elde etmenin birçok yolu vardır.Bizim yapacağımız araçta kullanacak
yakıt pili modelini anlatmak gerekirse;
Hidrojen anot elektrota,oksijen de katot elektrota gönderilir.Anot elektrota gönderilen hidrojen molekülleri ,anot üzerinde yer alan kanalcıklardan geçerken elektron bu molekülden ayrılır ve böylelikle molekül yapı iyon yapıya dönüşür.
Elektron geçişine izin vermeyen elektrolit sadece hidrojen iyonunun geçişine ve katot elektrota ulaşmasına izin verir.Elektron ise harici bir devreden katoda gönderilir.Katotta buraya gönderilen O2 elektrolit üzerinde gelen hidrojen iyon ve dış devreden gelen elektron reaksiyona girerek çevrim tamamlanır.Açığa saf su çıkar.Dış devre üzerindeki elektron hareketi ise elektrik akımını oluşturur.Bu akım doğru bir akımdır.Reaksiyon sonucu ısı enerjisi de elde edilir.

Dumlupınar Üniversitesi Hidromobil Ekibimiz

2010 yılında Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencileri;
Cem SEZGİN,Murat GÖKÇE,Okan EROĞLU,Salih AKYÜZ ve Erdal BIYIK tarafından kurulan hidromobil ekibinin birincil amacı, hızla gelişen ve yenilenen otomobil dünyasına yeni bir soluk getirmek,evrenimizin en büyük sorunu haline gelen petrole bağımlılığı azaltmak ve çevre dostu yeni araçlar tasarlamak.Bunun yanı sıra TÜBİTAK Hidromobil yarışlarına katılmaktı. Bu amaçlar doğrultusunda alternatif yakıtlarla çalışacak araç tasarımları ve çizimleri yapıldı.Yapılan bu çalışmalar başta Dumlupınar Üniversitesinin desteklerinin yanı sıra Kütahya ve Ankara Organize Sanayii iş birliğiyle hayata dönüştürülmüştür.
2011-2012 yıllarında çalışmalarına Makine Mühendisliği öğrencileri Erdal BIYIK ve Salih AKYÜZ liderliğinde 40 kişilik bir ekiple devam etmektedir.Dumlupınar Üniversitesi Hidromobil Ekibi olarak hedefimiz otomotiv sektörünü geliştirmek ve Tübitak Hidromobil yarışlarında derece  elde etmektir.
                               


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=1079

Yazan - Kas 21 2011. Kategori Haberler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı