Globoid (Çift Sarmal) Teknoloji Nedir?

Çift sarmal sonsuz dişli sistemleri diğer sonsuz dişli sistemlerine nazaran artırılmış iş yapabilme momenti, iyileştirilmiş doğruluk ve uzun ömür sağlar. Sonsuz dişli konsepti eski zamanlarda ortaya çıkmıştır. Arşimet genellikle sonsuz dişlinin mucidi olarak bilinir. Bir vida ile dişli tekerleği çevirmiştir. Leonardo da Vinci ise yaklaşık 500 yıl önce çift sarmal sonsuz dişli sistemini kafasında canlandırmıştır. Leonardo da Vinci çift sarmal sonsuz dişliyi konsept olarak ortaya koymasına rağmen çift sarmal sonsuz dişliyi üretebilmek için etkili teknikler 1920’li yılların sonunda geliştirilebilmiş tir.

Globoid_Cift_Sarmal_Teknoloji
Üç farklı tipte sonsuz dişli sistemi vardır; Konkavsız sonsuz dişli, tek konkavlı sonsuz dişli, çift konkavlı sonsuz dişli; (Bakınız Şekil 1)
Konkavsız sonsuz dişlilerde ne sonsuz vida ne de dişlisi sarmalanmamış olup düz formdadır. Tek konkavlı sistemde genellikle bir eleman (dişli) konkav yapıda olup vidayı sarmalar. Çift konkavlı sistemde ise vida ve dişlinin her ikisi de konkav yapıda olup birbirlerini sarmalar. Çift sarmal sonsuz dişli prosesler diğer sonsuz dişli sistemlerine göre birkaç anahtar avantaja sahiptir. Bir silindirik sonsuz dişli sisteminde sadece bir ya da iki dişli dişi vida ile temas halindedir.

Resim1_321x270
Şekil 2 sonsuz vida ile sarmalama oluşturan iki adet dişlinin oluşturduğu bir silindirik sonsuz vida dişli sistemini gösterir. Her bir temasta olan diş kendi genişliğinin yarısı kadar bir şekilde kontak sağlayacak tek bir çizgiye (hatta) sahiptir. Çift sarmal sonsuz dişli sistem setlerinde 3’den 11’e kadar dişli dişi tipik olarak sonsuz vida ile temas halindedir. Bu sonsuz vida ile temasta olan diş sayısı sistemin çevirme oranına bağlıdır. İşte bu sonsuz vida ile temasta olan diş sayısının arttırılması önemli bir şekilde moment kapasitesini artırır ve ani yüklere karşı koyma kabiliyeti artar.

Resim2_265x270
Çift sarmal sonsuz dişli sistemlerinde sonsuz vida ile temasta olan diş sayısının fazla olmasının yanı sıra ayrıca her bir temasta olan dişin temas yüzeyi de artırılmıştır.

Bu makalenin devamını okumak için tıklayın>>cift_sarmal_globoid_teknoloji_nedir

Hazırlayan:

Ali Caner ATEŞ
Ateş Makine Genel Müdür
www.atesmakina.com


e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=3724

Yazan - Şub 12 2013. Kategori Dişli, Haberler, Makaleler, Redüktör, Ürünler. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı