2 boyutlu tasarımdan 3 boyuta ve SolidWorks’e geçiş…

Türkiye’nin En Büyük Ürün Veri Yönetimi (PDM) Projesi
Yenasoft İşbirliği ile CVS Makina’da Hayata Geçti!

12 yıl önce çıktığı yolculukta,Türkiye’nin en büyük anahtar teslim demir-çelik fabrikalarının ve demir-çelik yedek parçaların üreticisi haline gelen CVS Makina, bugün dünyaya hizmet sunan teknolojik altyapısıyla ve gerçekleştirdiği projelerle alanında lider bir  firma. Firmanın Ar-Ge Dizayn Grup Müdürü Taner Nesil, sektörde öncü bir firma olmanın gereklerini, 3D tasarım programı SolidWorks’un mevcut projelerinde önemi ve Yenasoft işbirliğiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle CVS’nin bugünlere geliş hikayesini kısaca sizden dinleyelim…

12 yıl önce, iki ortak Vedat Çalık ve Cengiz Saygın, bir torna ve üç tane kaynak makinası ile ufak bir atölye kurarak işe başlıyorlar. Firma, zamanla demir-çelik sektörüyle daha yakın çalışmaya, sektöre yedek parça işleri yapmaya başıyor. Ardından, projesi ve imalatı tamamen kendimize ait olan ilk Elektrik Ark ocağı projesiyle mühendislik serüvenimiz başlıyor ve CVS, demir çelik sektörüne ekipman üreten, tesislerde sistem kurumları yapan, dışarıdan gelen projelere imalat ve kurulum sağlayan bir firma haline geliyor.

İlerleyen dönemde Murat Karatekin’in üçüncü ortak olarak aramıza katılmasıyla vizyonumuzu genişleterek kendimize yeni hedefler belirledik. 2005 yılında Ürdün’de bir firmayla komple bir çelikhane kurulumu için anlaşma yapmamız bizim için dönüm noktası oldu.  1,5 yıl gibi bir sürede tamamlayıp teslim ettiğimiz bu projeyle beraber,yapabileceklerimizle ilgili ufkumuz açıldı. Hedefimizde teknoloji üreten bir firma olmak vardı. Bunun için teknolojinin nimetlerinden yararlanmamız ve en iyi  tasarım programlarını kullanmamız gerektiğini anladık.

2 boyutlu tasarımdan 3 boyuta ve SolidWorks’e geçiş…

Firmamızın  ilk dönemlerinde, 3 boyutlu çizimlerimizi mevcut çizim programlarının içindeki  kısıtlı modelleme koşullarında yapmaya çalışıyorduk. Bir şeyi revize edeceğimiz zaman tekrar baştan çizmemiz gerekiyordu.  SolidWorks’teki gibi ‘Skeçteki ölçüyü değiştir, model düzelsin.’ vb. imkanlardan haberimiz dahi yoktu.

SolidWorks ile tam olarak tanışmamız, bir haddehane tesisinin tüm kurulum, borulama ve medya hatlarını yapmamız istendiğinde gerçekleşti. Borulamayı 3 boyutlu olarak çizmek zorundaydık ve bu noktada SolidWorks’un Routing özelliği bizim için başlangıç noktası oldu. Ardından SolidWorks’ ün model yönlerini keşfetmeye başladık. Diğer programlara kıyasla görsellikte çok ileri olması, render, gerçek yüzey özellikleri  bizim için vazgeçilmez olmasını sağladı. Artık arkadaşlarımız SolidWorks’ü hem katı model olarak hem de detay resimlerinde sürekli kullanıyorlar.

SolidWorks’ü tasarım süreçlerinizde nasıl kullanıyorsunuz, nasıl sonuçlar aldınız?
Biz şu an SolidWorks’ün neredeyse bütün özelliklerini kullanıyoruz. Çünkü her özelliğinin farklı ekiplerimize farklı faydaları var. İlk akla gelen; montajda içiçe geçen parça olup olmadığını, eğer varsa çarpan parçaları rahatlıkla görebiliyorsunuz. Çakışma algılama (collusion detection) gibi özellikleri daha aktif kullanmaya başladıkça daha da iyi sonuçlar almaya başladık. Şöyle bir oran rahatlıkla verebiliriz; iki boyutlu bir çizimde hata oranınız %40-50’lerdeyken, SolidWorks ile bu oran %10’lara düşüyor.

 

Efektif Ürün Veri Yönetimi İçin PDM Çözümü
”Herkes kendi bilgisayarında çalışıyordu, ortak ulaşılabilir bir alan yoktu, tasarımcı elindeki dosyayı başkasına aktarıyor, ardından üzerinde başka revizyon yapıyor, diğer kullanıcı revizeden habersiz eski proje üzerinde çalışıyor, haftalarca yaptığı çalışma boşa gidebiliyordu.”

Biraz da firma bünyesinde kurduğunuz ürün veri yönetimi sisteminden bahsedelim. Enterprise PDM (E-PDM) altyapısını kurmaya karar vermeniz nasıl oldu?
Firma büyüdükçe SolidWorks  lisanslarımız ve kullanıcı sayımız kademeli olarak artmaya başladı. Bu noktada veri yönetiminde problem yaşamaya başladık. Veriyi kaydetme, veriyi depolama, revizyonları takip etme, veri üzerinde ortak çalışma, bunlar sorun olmaya başladı. Bir çelikhane sistemi çok büyük gruplardan oluşuyor. Burada herkes birbirinin ne yaptığını görmek zorunda ki, proses akışı ve sistemlerin birbirine senkronizasyonu sağlanabilsin. Bu konuda sıkıntılar çekiyorduk. Herkes kendi bilgisayarında çalışıyordu, ortak ulaşılabilir bir alan yoktu, tasarımcı elindeki dosyayı başkasına aktarıyor, ardından üzerinde başka revizyon yapıyor, diğer kullanıcı revizeden habersiz eski proje üzerinde çalışıyor, haftalarca yaptığı çalışma boşa gidebiliyordu. Her bilgisayarda iş başka bir aşamada kalıyor, aynı şeyleri tekrar tekrar yapmaya çalışarak vakit kaybediyorduk. Bunlar ufak şeyler gibi gözükse de zaman ve maliyette bize zarar veriyordu. Uzun araştırma ve görüşmeler sonunda en doğru ürünün E-PDM olduğuna karar verdik.

 

E-PDM altyapısı kuran bir firma için süreç nasıl ilerliyor? Şu an kaç kullanıcınız var?
E-PDM bizi şu özelliğiyle de cezbetti; hem diğer programlara göre biraz daha profesyonel, hem de bunu yaparken kullanıcı için karmaşık olmamayı sağlamışlardı. Örneğin görsel kullanımı çok basit, hiç bilmeyen bir kullanıcı bile çok kısa sürede, 1 günlük eğitimle, programa hakim olabiliyor.

Şu an son yaptığımız eklemelerle birlikte Yenasoft’tan 50 adet E-PDM lisansımız var. Biz bu sistemi fabrikanın tamamına yaydık çünkü CVS’de ekibimizin tamamı her projede yer alır, dolayısıyla süreci eş zamanlı olarak takip edebilmesi gerekir. Zaten Türkiye’de CVS kadar büyük tasarımı ofisi olan firma sayısı sınırlı, şu an Türkiye’deki en büyük PDM sistemini, sizin de desteklerinizle biz Gebze’deki fabrikamızda yürütüyoruz. Her geçen gün PDM sistemini kendi sistemimize ve şartlarımıza daha da uyumlu hale getiriyoruz. Programın en güzel özelliklerinden biri de eklentilerle istediğiniz forma sokabilmeniz.

CAD/CAM Yazılımı distribütörü  ile çözüm ortaklığı bir firmaya neler sağlar? Bize Yenasoft ile işbirliğinizden bahseder misiniz?
Tabiiki ilk etapta yüzyüze iletişimde olduğunuz kişilerin çok önemi var. Biz hem ürün satın alma aşamasında, hem de devamındaki teknik destek sürecinde Yenasoft’tan  güvenilir ve doğru bilgiler aldık . Müşteri-satıcı ilişkisinden çok, aynı firmada aynı projeyi yönetiyormuşuz gibi davrandınız.

Ardından gelen süreçte de, bugüne değin hiç mağdur olmadık. Her aradığımızda sıkılmadan sorularımızı yanıtlıyorsunuz, muhakkak zaman ayırıyorsunuz, yetkili arkadaşlarınız buraya gelip sorunumuzla birebir ilgileniyor ve en önemlisi problemi çözüyor. Hiçbir isteğimize yapamayız/yapılamaz diye yaklaşmamanız, hemen ilgilenip anında çözüm üretmeniz  bizim sizden asla vazgeçmememizin sebebi.

Bu sektörde şöyle bir gerçek var ki; herkes bilinen ve iyi bir ürünü satabilir. Önemli olan, sahip çıkmak, işbirliğinin arkasında durmak, gerektiği anda desteği verme kısmını yapabilmektir. Alınan ürün aynı olduktan sonra, önemli olan alınan hizmetin kalitesi oluyor. O yüzden yazılımı satan firmadaki satış sonrası hizmetleri çok önemli. Biz bu yüzden Yenasoft’u tercih ettik.

Alanınızda öncü bir şirketsiniz ve SolidWorks de zaman içinde rekabet gücünüze birçok şey katmış. Sektörde bu konumu devam ettirmek için ne yapmak gerekiyor ve son projeleriniz nelerdir onları da sizden duymak isteriz…

Sürekli yenilik yapmak gerekiyor. Bizim şirket stratejimiz takip eden değil de takip edilen olmak. İhtiyaçlar sürekli değişiyor ve artıyor, biz de bunu karşılayabilmek için dünyayı takip ediyoruz.

Ayrıca işimize yatırım yapıyoruz. Bugün Türkiye’deki en büyük projelere imza atmamızı sağlayan şey bunlara rakiplerimizden çok yatırım yapmamız. Bu yazılımları alabilmek için bir bütçe ayırıyoruz. Başarılı olmak isteyen firmaların taklit üretimden, kaçak programlardan yani haksız rekabetten vazgeçmesi gerekiyor. Örneğin şuan, (E-PDM dışında) 22 tane SolidWorks + 5 Simulation Professional  lisansına sahibiz. Şeffaf bir firma olduğumuz için kapasitemizi, nelere ne kadar yatırım yaptığımızı söyleyebiliyoruz. Çünkü bunun sektörde yer edinmek isteyen firmalar için örnek olmasını istiyoruz.

En son projelerimiz arasında Karadağ’da faaliyet gösteren Niksic firmasının projesi ve yine ileri bir teknolojiyle yapılmış, Çemtaş yatırımı olan pota ocağı projesini sayabiliriz. İki projenin da neredeyse tamamı SolidWorks ile çizilip tamamlandı.

Bizler artık sektörde çok ileri noktalara geldik. Avrupa’da işlerini Türkiye’den başka yere yaptırmayan büyük firmalar var. CVS olarak en büyük projeleri biz de Avrupa ve Orta Doğu’ya yapıyoruz. Halbuki bizim insanımız hala Avrupalı bizden daha kalitelisini yapar diye düşünüyor. Bilinsin istiyoruz ki, bizler burada Avrupa ile en az aynı kalitede hatta daha kaliteli şeyler üretiyoruz. İnsanımız ve devletimiz bize güvendikçe mühendisliğimizi, üretim teknolojilerimizi en uç seviyelere götüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın diyoruz.

Röportaj

Yenasoft

 

Not:Bu röportaj Yenasoft firması tarafından CVS Makina ile yapılmıştır.

 

 

 



e-bülten'e üye olun
E-Posta:

Redüktör Dergisi Reklamlar

URL: https://www.reduktordergisi.com/?p=90

Yazan - Haz 4 2011. Kategori Haberler, Röportaj. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

1 Yorum - “2 boyutlu tasarımdan 3 boyuta ve SolidWorks’e geçiş…”

  1. […] ve Amatör Tasarımcılar Birlikte Ürün Geliştiriyor Dünyanın lider tasarım yazılımı SolidWorks, Let’s Go Design “Hadi Tasarlayalım” sitesi ile amatör tasarımcılarla profesyonel uzman ve […]

Yorum yaz

Foto Galeri

Giriş | Designed by Gabfire themes YukarıYukarı